GLAS IN LOOD


Ontwerp en uitvoering

Voor een nieuw ontwerp glas-in-loodraam  kan er uitgegaan worden van bestaande stijlen, zoals bijvoorbeeld Art Deco of Amsterdamse School. Mocht je zelf al wat ideeën hebben, kunnen wij natuurlijk ook samen een ontwerp maken. Dit begint met het uitwisselen van onze ideeën. Vervolgens maak ik een ontwerpschets kijken wij naar de verschillende kleuren en glassoorten. Als wij beiden tevreden zijn maak ik vervolgens in mijn atelier een ontwerp. Na goedkeuring van dit ontwerp ga ik  aan de slag!  Tijdens de werkzaamheden ben je natuurlijk altijd welkom om de vorderingen te volgen. 


Reparatie en restauratie

Wanneer er een stuk glas in uw glas-in-lood raam is gebroken, is dit natuurlijk erg zonde. Gelukkig valt dit bijna altijd te herstellen. Om het raam in de originele staat terug te brengen, haal ik het raam uit de kozijnen en neem hem mee naar mijn atelier. Hier kan ik vaak het gebroken stukje glas vervangen door een identiek nieuw stukje glas waardoor het lijkt alsof er niks is gebeurd!

Wanneer je merkt dat het lood is verouderd is het handig om raam te laten restaureren. Een glas-in-lood raam heeft een levensduur van ongeveer  70 jaar. Hierna kan het zijn dat het lood begint te scheuren, af te brokkelen of steeds slapper wordt. Dit betekent dat het raam aan restauratie toe is. Bij de restauratie van een glas in lood raam haal ik het hele raam uit elkaar.  Vervolgens maak ik het glas goed schoon, vervang ik eventueel gebroken glazen en zet ik het raam weer in nieuw lood. Laatste stappen zijn het solderen en kitten van het raam, waarna hij weer 70 jaar mee kan!


Brandschilderen

Dit is een eeuwenoude techniek om op glas te kunnen schilderen. Brandschilderen werd in de middeleeuwen al toegepast met belangrijkste doel kerkramen te versieren. Tegenwoordig wordt het vaak gebruikt om glas-in-lood ramen van extra details en versieringen te voorzien. Met behulp van en penseel breng ik het mengsel van azijn, gom en pigmenten aan op het glas. Hierna wordt het mengsel in de oven in het glas gebrand.